Op dinsdag 27 maart stonden we op het marktplein van het congres ‘De Zorg Brandveilig’ in Bussum. Voor onze accountmanager Stefan betekende dit zijn eerste congres. Benieuwd hoe hij deze dag heeft ervaren? Lees dan zijn terugblik.

“In de verte hoor ik een irritant geluid. Langzaam open ik mijn ogen en besef ik dat de steeds luider wordende klanken van mijn telefoon vandaan komen. Tijd om op te staan! Vandaag staat het congres De Zorg Brandveilig op het programma. En daarvoor is het – om de mensenmassa op de nationale rijkswegen te ontlopen – toch handig om bijtijds op pad te gaan. Iets na zessen stap ik dus bij mijn collega Michiel in de auto om de tocht in te zetten naar het congresgebouw ‘Spant!’ in Bussum.

Roll-up banners en tassen Kruukplaetjes
Met de roll-up banners onder de arm en tassen met heuse Flakkeese ‘Kruukplaetjes’ in de hand, wandelden we – ik als nieuwkomer in de wereld van de congressen – rond half 9 in de richting van onze plek op het marktplein. Hier stonden we naast andere organisaties die zich richten op het (brand)veiliger maken van de zorg. De laatste jaren wordt er – zoals het hoort, zou je bijna zeggen – door de overheid steeds meer aangedrongen op het tackelen van de zeven disbalansen binnen de zorg. Alle Nederlandse zorginstellingen – groot of klein – moeten zich hierop focussen om ervoor te zorgen dat de zorgcontinuïteit kan worden gewaarborgd. Ook de brandveiligheid heeft hierdoor een hoge prioriteit. Dat is ook de reden dat het congres vandaag volledig is volgeboekt. Door middel van verschillende workshops krijgen aanwezigen de kans om zich te laten inspireren om de brandveiligheid op een correcte(re) wijze binnen hun organisatie te organiseren.

“BRANDVEILIGHEID HEEFT HOGE PRIORITEIT. HET CONGRES WAS DAN OOK VOLLEDIG VOLGEBOEKT.”

Op het marktplein
Tussen, maar ook tijdens de workshops stroomt het marktplein vol met geïnteresseerden. Al snel blijkt dat de ons toegekende vierkante meters veel aandacht krijgen van alle crisiscoördinatoren, Hoofd-BHV’ers en facilitair managers. Michiel en ik zijn structureel bezig met het geven van uitleg over de werking van de CrisisConnect app en haar functionaliteiten. Hoewel het congres – en dus ook menig organisatie op het marktplein – specifiek de focus had op brandveiligheid binnen de zorg, bleek dat velen toch ook op zoek waren naar hulpmiddelen die breder toegepast konden worden. Het is dan ook niet onlogisch dat de – voor dit congres ontworpen – CrisisConnect-flyers gretig van ons tafeltje werden gepakt.

Vermakelijke conversaties
Vele verschillende organisaties kwamen langs om eens te informeren naar onze bezigheden. Vaak leidde dit tot leuke en interessante gesprekken. Hierin werden enerzijds de behoeften van de zorginstellingen in kaart gebracht en anderzijds de mogelijkheden van de app getoond. Meerdere mensen maakten ter plaatse een account aan in een ontworpen testomgeving om zo ‘feeling’ te krijgen met het werken met de CrisisConnect app. Van het plaatsen van taakkaarten bij verschillende scenario’s, tot het inrichten van een stroomproces dat leidt naar de juiste contacten en bestanden. Er kwamen leuke reacties. Ook toen reeds bestaande relaties onze stand passeerden en aan anderen ‘hun’ app lieten zien, kan ik niet anders zeggen dan dat er vermakelijke conversaties ontstonden.

Buitengewoon goede dag
Terwijl Michiel en ik ondertussen blaren op onze tong kregen van het praten en het urenlange staan de benen steeds vermoeider maakte, bleef de innerlijke mens uitstekend verzorgd worden door de catering. Organisatorisch hadden we niks te klagen; door de mensen om ons heen vlogen de uren voorbij. Voor we het wisten waren onze ‘smartphone-folders’ op en ook de meeste streekkoekjes verdwenen uit het zicht. Leuke gesprekken vlogen ons deze dag om de oren. Luisteren hoe organisaties op verschillende manieren invulling geven aan het oplossen van veiligheids- en kwaliteitsvraagstukken binnen de zorg is zeker geen straf. Integendeel: ook voor CrisisConnect is het interessant en daarom van belang om goed op de hoogte te blijven van alle zaken die momenteel spelen. Dat deze dag daar op een prima wijze in voorzag, overtrof onze verwachtingen. Het enthousiasme van alle aanwezigen maakte De Zorg Brandveilig een buitengewoon ‘goede’ dag voor ons.

Terwijl we na een hapje te hebben gegeten in de auto op weg terug waren naar Goeree-Overflakkee, keken Michiel en ik elkaar aan en dachten hetzelfde: dit is voor herhaling vatbaar.”